Het Vliegen

Wat staat je te wachten wanneer je voor het eerst gaat modelvliegen?

Modelvliegen is een fantastisch leuke hobby. Je leert veel over de kunst van het vliegen zelf, maar ook over bouwen, aerodynamica en elektronica.

Als onervaren vlieger is het natuurlijk heel verleidelijk om meteen een mooi model te kopen maar je moet echter wel weten dat een complex model een ervaren bouwer en vlieger nodig heeft.
Aan het model van je dromen ben je dus nog niet toe.
Of je het gelooft of niet, dat mooie model is veel minder makkelijk om mee te leren vliegen.
Na een paar ongelukjes is het mooie er snel van af.
20160604_155208
Tegenwoordig zijn mooie kant en klaar modellen te koop met elektromotoren van zgn. EPO foam.
Dit is een soort tempex dat heel stevig is en, indien het een keertje fout gaat, eenvoudig is te repareren.
Voor diegene, die naast het modelvliegen het bouwen ook een mooi tijdverdrijf vindt, kan een bouwpakket volstaan. Dan kun je het beste beginnen met een degelijk, gemakkelijk te bouwen hoogdekker. T.o.v. schaalmodellen zijn dit niet echt supermooie modellen, maar bedenk dat schoonheid ook van binnen kan zitten.  Het heeft tevens gemoedelijke vliegeigenschappen, sterke constructie en korte bouwtijd.
Neem dus een lekkere rechttoe rechtaan trainer met een rechthoekige romp, die stevig is met een hooggeplaatste vleugel voor een grote zelfstabiliteit.
Een dik vleugelprofiel en licht gewicht zorgen ervoor dat een model langzaam kan vliegen zodat je alle tijd hebt om te leren sturen.

Je zal zien dat je met zo’n model snel bouw- en vliegervaring opdoet. Die komen je in je latere modelvliegcarrière goed van pas. Naast het model zelf is een zender van belang. Daarin zit een accu en hiervoor is een acculader nodig. Indien gebruik gemaakt gaat worden van een brandstofmotor is een gloeiplug-accu en brandstof handig om uiteindelijk te kunnen vliegen.
Bij een toestel met een elektromotor is naast de zender en oplader i.p.v. brandstof extra accu’s van belang. Het voordeel van elektro is dat het allemaal schoon blijft en het geluid binnen de perken blijft.
Zelf bouwen duurt even, maar kunnen de kosten van aanschaf eventueel uitspreiden. Ga niet de eerste de beste modelbouwzaak in om een model en benodigdheden aan te schaffen. Alhoewel de vakhandel je goed kan informeren over de hobby is het raadzaam om je eerst goed te oriënteren. Vraag ook aan ervaren modelvliegers bij onze hobbyclub wat voor jou het beste is. Je hebt er niets aan wanneer je een vliegtuig koopt waarvan later blijkt dat het gekochte model niet geschikt is om te leren vliegen.

Realiseer je ook dat je niet zomaar ergens op een open terrein mag gaan vliegen.
Op onze modelvliegclub hebben we de beschikking over een lestoestel met een dubbele bediening.
Zo is het mogelijk om op een veilige manier en zonder brokken het vliegen onder de knie te krijgen en je brevet te behalen.

Kom eens langs bij onze vliegclub als je interesse hebt in modelvliegen als hobby. Proef bij ons de sfeer en praat over de mogelijkheden. We staan je graag bij met advies.
Voor meer informatie of aanmelden als lid klik door naar onze contact pagina. Wij zoeken dan met jou contact en nodigen we je uit om op een middag of avond alles over onze hobby te vertellen.

Een vliegensvlugge groet,
Het bestuur.