Alle vliegers van modelvliegtuigen en modelheli’s hebben er mee te maken: het afstellen van je model voordat je ermee gaat vliegen. Sommige doen het met de natte vinger en sommige doen het volgens handleiding en berekeningen.

Je hebt te maken met de uitslagen van je roeren en bladen, het zwaartepunt en de instelhoek van je staart.

Bij zelfbouw dien je het maar een beetje uit te zoeken en bij ARF staat het, als je een beetje handleiding hebt, voorgeschreven hoe je eea moet instellen om je model zo goed mogelijk te laten vliegen.

Natuurlijk hoef je dat allemaal niet zelf uit te vinden, daar zijn berekeningsmodellen voor die een fijne hulp zijn. Dit betekent niet dat dit de waarheid is voor het optimaal afstellen van je model. Dat zie je eigenlijk pas echt als je ermee gaat vliegen maar het geeft je een houvast zodat die eerste vlucht geen crashvlucht wordt. Ik heb hier al eerder geschreven hoe te beoordelen of je zwaartepunt goed ligt in vlucht.

Deze link is voor het berekenen van je instelhoek (het is een excel-sheet) en hier staat een tip hoe je dat zou kunnen doen.

En hierbij de link voor het berekenen van het zwaartepunt van een motor-, zweefkist of heli, ook hier zit een excel-sheet bij.

Veel succes met het afstellen en de eerste vlucht, reactie zijn altijd welkom.

Afstellen
Getagd op: