Er komt een nieuwe EU-regeling voor modelvliegen, de nieuwe regels worden (onder voorbehoud) per 1 juli 2020 van kracht.

Het belangrijkste nieuws voor de clubs
De modelvliegvelden krijgen onder voorwaarden de status modelvliegzone. Binnen deze zone bepaalt de vereniging de eisen met betrekking tot opleiding, brevettering, keuring en dergelijke. Precies zoals het in de huidige situatie ook al is.

Als club zijn we zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en verkrijgen van de status. Aanmelden kan te zijner tijd via een E-formulier, dit volgt nog. ILT heeft de processen hiervoor nog niet ingericht. Wij krijgen een seintje wanneer het zover is.

Regel dit alvast voor de club
Zorg ervoor dat je papieren in orde zijn op het moment dat er aangemeld kan worden. Ieder officieel document van de gemeente (met registratiekenmerk) waarin wordt aangegeven dat de gemeente geen bezwaar heeft tegen modelvliegen op de locatie die wordt gemeld, wordt geaccepteerd als Verklaring van geen bezwaar. Regelgeving schrijft overigens nergens voor hoe dat document eruit moet zien.

Het belangrijkste nieuws hieruit voor de piloten/vliegers
– Je mag gewoon vliegen op de modelvliegvelden die de status modelvliegzone hebben, hiervoor hoef je geen examen te doen of opleiding te volgen.
– Vlieg je buiten de zones, dan moet je dus wel een theorie-opleiding en -examen doen. Beide moet je succesvol afronden.
– Als piloot moet je geregistreerd zijn bij de overheid. Je pilotenregistratie moet je op elk vliegtuig aanbrengen. Procedures hiervoor worden nog ingericht.

Alle uitgebreide informatie is te vinden op: https://www.knvvl.nl/modelvliegsport/nieuws/nieuws-eu-regelgeving

Nieuwe EU-regeling modelvliegen 2020
Getagd op: