De zomer lijkt er nu aan te komen. Huib heeft vakantie en heeft zich ten doel gesteld om dit jaar zijn Zweef-A brevet te halen. Nu heeft hij tijd om te oefenen, ik ga hem coachen. Afgelopen maandag zou het bijna windstil worden, een goed moment om de lier en de elastiek uit te rollen.

We waren de dag begonnen met de elastiek. Door het rustige weer bracht de elastiek onze RES-kisten (Rudder, Elevator, Spoiler) op een maximale hoogte van 50 meter. Dat maakt het niet makkelijk om de 3min vluchten, die nodig zijn voor het examen, te halen. We konden wel veelvuldig oefenen op de doellanding, en dat is ook een exameneis. De spoiler van de RES is dan een goed hulpmiddel. Dit ging  in de meeste gevallen goed maar soms moest er een paar meter in de maïs gekuierd worden om de RES op te vissen. Nadien hebben we nog onze Amigo, BOT en Pike-F3J aan de lier gehangen, een paar relaxte vluchten gemaakt en na het opruimen konden we terugkijken op een mooie zweefdag.

Gisteren beloofde het weer een mooie dag worden. Er werd wel iets meer wind verwacht maar dit is alleen maar goed om bij te oefenen. Na een goede start van Huib zag ik dat zijn elastiek veel beter werkte dan die van mij. Dit moest ik toch even proberen, wat een verschil was dat: maandag haalden we maar een hoogte van 50mtr, met de wind van deze dag haalde ik ruim de 100mtr. Dit moest het zijn: door de tegendruk van de wind zeilde m’n RESi zelfs naar achteren en steeds hoger. Het leek alsof de elastiek blééf uitrekken. Op deze hoogte maak je meer kans om thermiek te vinden. Vluchten van 6min zijn dan geen uitzondering. Ook Huib kreeg de smaak te pakken en heeft een aantal mooie starten gemaakt waarbij in ieder geval de 3min zweefvlucht gehaald werd. De landingen werden ook steeds constanter dus Huib is bijna klaar voor het examen. Huib succes!

Puur Zweven
Getagd op: